Hoppa till innehållet

Triss i invigningar av vindkraftparker

29 oktober 2013

Under hösten har Eolus invigt tre stycken vindkraftparker.

Knuts Kulle
Den 14 september invigdes Knuts Kulle vindpark som består av tre stycken Vestas V90 2,0 MW med 105 meters navhöjd. Den beräknade årsproduktionen för parken uppgår till 18,3 GWh. Anläggningen ligger i Gnosjö kommun i elprisområde 4 och drivs i ett driftbolag med sammantaget 22 aktörer som delägare i parken. Ordförande i driftbolaget är Gunnar Ingvarsson. Invigningstalare var Arne Ottosson, kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö.

Arne Ottosson, kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö.

Vestas V90 2,0 MW med 105 meters navhöjd vid Knuts Kulle.

Lerkaka
Den 28 september, i samband med Ölands skördefest, invigdes Lerkaka vindpark i Borgholms kommun. Parken består av fem stycken Vestas V90 2,0 MW med navhöjd på 80 meter. Beräknad årlig produktion är 24 GWh. Lerkaka avyttrades efter att Eolus färdigställt parken till det danska vindkraftsbolaget European Wind Investment AS (EWII). Invigningstalare var Per Witalisson, VD för Eolus, Knud Steen Larsen, styrelseordförande i EWII som också klippte bandet samt Stig Bertilsson, styrelseordförande i Borgholms Energi. För barnen fanns hoppborg och Segway och Runsten-Möckleby IF grillade korv till besökarna. Vestas ställde upp och visade en servicebil.

Knud Steen Larsen, styrelseordförande i EWII.

För barnen bjöd invigningen bland annat på möjligheten att köra Segway och hoppa i hoppborg.

Kaptensberget
Vid Kaptensberget i Hofors kommun invigdes den 26 oktober sex stycken Siemens SWT-101 2,3 MW med 99,5 meters navhöjd. De sex verken är fördelade på fyra verk vid Kaptensberget samt två verk vid Åsen i Sandvikens kommun. Etableringen är den första som Eolus genomfört med Siemensverk. De två parkerna är tillsammans med Hakarps vindpark i Ronneby kommun avyttrade till det tyska återförsäkrings- och försäkringsbolaget Munich Re. Munich Re har också uppdragit åt Eolus att sköta all drift och administration av de sammanlagt 14 vindkraftverken. Vid ingvigningen var det tävlingar och det fanns möjlighet att titta på elbilen Nissa Leaf. Invigningstalare var Viktor Rasjö, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Hofors kommun. Hofors AIF hjälpte till med arrangemanget.
Många hade sökt sig till Kaptensberget dimman till trots.

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America