Hoppa till innehållet

Fornybar by Eolus Hydro Rein har nu skickat in en tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen i Nacka för att få prövat om Garpenberg vindkraftspark kan uppföras i enlighet med svensk miljölagstiftning.

Ansökan är ett viktigt steg i processen för att klargöra om förutsättningar finns att bygga vindkraftsparken mellan Garpenberg och Horndal, enligt gällande miljökrav. Prövningen sker i flera led och omfattar bland annat myndighetsgranskning, kompletterande utredningar samt kommunal tillstyrkan i ett senare skede.

– Vi vill vara tydliga med att det här inte är ett försök att påskynda något beslut från kommunernas sida. Ansökan är en förutsättning för att kunna gå vidare med miljöprövningen, parallellt med att Hedemora kommun avslutar sitt planarbete. Vi har stor respekt för den processen, eftersom det i slutänden är kommunerna som avgör om miljöprövningen kan gå vidare, säger Julia Lundkvist, projektledare Fornybar by Eolus Hydro Rein. 

Garpenberg vindkraftspark, i Avesta och Hedemora kommuner, kan bli ett välkommet tillskott till lokal och regional energiförsörjning, och därmed öka möjligheterna för lokala industrier att utöka eller nyetablera verksamheter som ger arbetstillfällen. Efter samrådet har projektområdet bland annat justerats för att minska påverkan på ett lokalt rekreationsområde. Etableringsytor för vindkraft inom området har även anpassats med hänsyn till miljöaspekter så som buller, naturmiljö, fåglar, fladdermöss och kulturmiljö. Det aktuella området är nu drygt åtta kvadratkilometer stort och bedöms kunna rymma upp till 17 vindkraftverk med en maximal totalhöjd om 300 meter. 

Mer information om projektet finns på: https://www.eolus.com/projekt/garpenberg/

Mediekontakt:
Andreas Ollinen
E-post: andreas.ollinen@hydrorein.com
Telefon: +46 70 999 41 19

Eolus, Hydro Rein och MEAG bjuder tillsammans med Ljustorps sockenförening in till invigning av vindkraftspark!

Lördag den 24 maj klockan 11.00 – 14.00 blir det öppet hus i Stor-Skälsjön vindkraftspark. Parken, som är belägen i Sundsvalls och Timrås kommuner, stod färdig under våren och nu firar vi det tillsammans med alla som vill.

Det blir en härlig dag med aktiviteter för alla åldrar, på programmet bland annat:

Vi bjuder på fika och kolbulle serveras så länge smeten räcker!

Plats: Skyltat från Vallsjövägen norr om Bredsjön / Slättmon. https://maps.app.goo.gl/9eq4L1UFwpht6va28

 

 

På torsdagskvällen fattade kommunfullmäktige i Herrljunga beslut om att tillstyrka Kesemossen vindkraftspark.

– Det här är ett mycket starkt projekt och vi är glada över att politikerna tagit detta beslut. Det visar på stort ansvarstagande när elsituationen är så utmanande i regionen, säger Emma Lundström, projektledare på Eolus.

Tillstyrkan innebär att mark- och miljödomstolen nu kan gå vidare och avgöra om de fem vindkraftverken kan uppföras enligt miljöbalkens krav.

Västra Götalandsregionen är i stort behov av fossilfri el för att möjliggöra den omställning som industri- och transportsektorn är mitt uppe i. Omställningen är nödvändig både för att minska klimatpåverkan, och för att företagen ska klara sig i global konkurrens. Enligt SCB är cirka 50 procent av den energi som används i Västra Götalandsregionen idag fossilbaserad, främst i form av gas och olja.

– Att förändra detta kräver bland annat att verksamheter och processer elektrifieras. Samtidigt är Västra Götalandsregionen, till cirka 70 procent, redan idag beroende av import av el från andra regioner för att täcka dagens användning av el. Därför är vi extra glada att politikerna vågar ta detta beslut, trots att det som många andra stora infrastrukturprojekt har skapat debatt lokalt, säger Stefan Gustavsson, ansvarig för samhällskontakter på Eolus. Jag tror att man har sett till betydelsen av jobben i den lokala industrin helt enkelt.

Eolus har under en lång tid arbetat med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning av projektet, och skickade in en ansökan om miljötillstånd i maj förra året. Att tillvarata kommunens intressen, och vara transparenta och tydliga kring tillståndsprocessen, har varit fokus för den dialog som Eolus fört med kommunens tjänstepersoner och politiker. Utöver det lagstadgade samrådet har Eolus också haft tät kontakt med lokalt näringsliv och lokala föreningar.

– Vi jobbar mycket med att bidra till lokalsamhället, både genom pengar till föreningslivet, närboendeersättning och möjlighet till gemensamma projekt för exempelvis biologisk mångfald. Vi vet att det finns oro hos en del av de som bor närmast projektet och vi kommer att fortsätta ha nära kontakt med människorna i området för att det ska bli så bra som möjligt, säger Emma Lundström.

Får Kesemossen vindkraftspark tillstånd påbörjas arbetet med att i detalj planera hur anläggningen ska byggas. Även detta kommer att ske i nära samverkan med markägarna och närboende. Bedömningen är att Kesemossen vindkraftspark kan vara i drift och producera förnybar el 2029.

Kesemossen vindkraftspark
Antal verk: max 5
Maxhöjd: 300 meter
Årlig elproduktion: 135 GWh
Beräknad driftstart: 2029

Under helgen deltog Eolus som utställare på Liberalernas riksmöte i ett soligt Karlstad. Vi var där för att diskutera hur omställningen mot ett fossilfritt samhälle kan möjliggöras med hjälp av storskalig utbyggnad av förnybar energi.

Sveriges elbehov väntas mer än fördubblas under de närmsta 20 åren. Vårt budskap till regeringspartiets folkvalda handlade bland annat om vindkraftens möjligheter att spela en nykelroll i klimatomställningen men också om utmaningarna vi ser där fler projekt stoppas av kommunerna innan de kan miljöprövas.

Med över 500 av Liberalernas politiker på plats under helgen mötte vi folkvalda från hela landet och fick deras bild av hur vindkraftsopinionen ser ut lokalt. Vi upplevde ett stort engagemang för frågorna och de insikter vi fått från Liberalerna och andra möten med politiker blir väldigt viktiga när vi fortsätter att utveckla våra förnybara projekt framåt. Vi ser fram emot att stärka vårt samarbete med lokala intressenter för att tillsammans bidra till en mer hållbar framtid.

Eolus representerades i Karlstad av Stefan Gustavsson, ansvarig för samhällskontakter och Oscar Wiktorsson, projektkommunikatör.

Läs gärna mer i Svensk Vindenergis nya rapport med förslag på hur vi kan lösa Sveriges största energiutmaningar:
25 förslag för ett säkrare, rikare och grönare Sverige

Blekinge Offshore AB drar tillbaka ansökan om miljötillstånd för en havsbaserad vindkraftspark utanför Sölvesborgs kust. Bakgrunden är att Försvarsmakten i sitt yttrande inför huvudförhandlingen inte ser möjlighet till samexistens i projektområdet.

– Eftersom försvaret i sitt yttrande meddelat att man inte är villig att delta vid den kommande huvudförhandlingen ser vi ingen möjlighet att gå vidare så som läget är. Därför drar vi tillbaka vår ansökan och återkommer när förutsättningarna ändras. Idag finns varken de ekonomiska förutsättningarna eller den politiska viljan på nationell nivå, säger Anders Nilsson, sölvesborgsbon som i snart 20 år arbetat med att möjliggöra en vindkraftspark i Hanöbukten i Blekinge.

Blekinge Offshore skulle som närmast ligga cirka elva kilometer från fastlandet och cirka fem kilometer öster om Hanö, i ett område i Sölvesborgs kommuns territorialvatten som pekas ut som lämpligt för energiproduktion i Blekinges kustkommuners havsplaner.

– Projektet har en unik lokal förankring med tillstyrkan från samtliga Sölvesborgs politiska partier. På lång sikt är vi fortsatt övertygade om att Blekinge Offshore inte bara kan vara en viktig del i svensk elförsörjning, utan att vindkraftsparken också kan bidra positivt till landets försvarsförmåga, säger Per Witalisson, vd för Eolus som är majoritetsägare i projektbolaget.

2016 avslog regeringen Blekinge Offshores tillståndsansökan för en tidigare version av projektet med hänvisning till Försvarsmaktens intressen. Invändningarna handlade då främst om att det dåvarande projektområdet tog delar av ett marint övningsområde i anspråk samt att avståndet mellan vindkraftverken var för litet. Sedan 2021 har ett nytt projekt arbetats fram med 40 procent mindre yta, 90 procent färre verk och ett fyrdubblat avstånd – vilket innebär två kilometer – mellan verken.

Blekinge Offshore har i samverkan med flera kommuner i regionen tagit fram ett alternativt övningsområde med en övningsyta fem gånger så stor som vindkraftsparken, försökt få till stånd en dialog om lägsta möjliga flyghöjd, samt pekat på möjliga tekniska lösningar som skulle öka försvarsförmågan genom tekniska installationer på verken. Några av dessa består av:

  • Sensorer som möjliggör att upptäcka obehörig verksamhet i närheten av vindkraftverk.
  • Sensorer som upptäcker ljudsignaler från närliggande flygplan eller fartyg, eller undervattenssensorer för att upptäcka ubåtar, vilket kan komplettera radarsystem för att upptäcka aktivitet i området.
  • System för säkerhet och upptäckt av intrång, till exempel drönare med övervakningskapacitet som kan patrullera området och tillhandahålla bilder i realtid till militär- och/eller vindkraftsoperatörer.
  • Möjlighet att stärka Natoprojektet ”Drone Wall” genom att fungera som plattformar med dubbla användningsområden för både förnybar elproduktion och försvarsinfrastruktur.
  • Möjlighet att utgöra stöd till militära övningar och marina operationer för att öka svensk försvarsförmåga i områden med vindkraft.

Kort om Blekinge Offshore:
Årlig elproduktion: 4,3 TWh
Antal verk: max 70 st
Totalhöjd: max 330 m
Areal projektområde: ca 150 km²
Avstånd mellan verk: ca 2000 m

Presskontakt: Eva Emmelin, projektkommunikatör:
eva.emmelin@eolus.com
+46-76 108 21 06

Fornybar by Eolus Hydro Rein ansöker om miljötillstånd för Humletorp vindkraftspark i sydöstra delen av Årjängs kommun, i elområde tre (SE3). Med upp till tolv vindkraftverk beräknas parken producera 289 GWh el per år, och kan ge kommunen och bygden miljontals kronor i extra inkomster.

Det har gått drygt ett år sedan Fornybar höll samråd med allmänheten för att få in underlag till den miljökonsekvensbeskrivning som skickas med ansökan.

– Vi har gjort grundliga inventeringar av djur och natur och utredningar kopplade till boendemiljö och är nu redo att ansöka om miljötillstånd, säger Emma Lundström som är tillståndsansvarig i projektet.

Det cirka fem km² stora området har mycket goda vindförhållanden och ovanligt få intressekonflikter. I samrådet berättade Fornybar om sin ersättningsmodell till närboende, som innebär en årlig inkomst för de som bor närmast vindkraftverken, samt ungefär en halv miljon per år i bygdepeng till föreningar i området. Sedan dess har regeringen även aviserat en ersättning motsvarande fastighetsskatten, som från och med i år ska delas ut till vindkraftskommuner. För Årjängs del handlar det, utifrån den information regeringen delat hittills, om cirka 3,5 – 4 miljoner kronor årligen till kommunen.

– Humletorp säkrar elförsörjningen för nya och befintliga industrier i Årjäng, säger Erika Torstensson, projektutvecklare på Hydro Rein, och poängterar att elnätet i området har stora statligt planerade utbyggnadsbehov. Byggnation av en vindkraftspark bidrar till att både skynda på och finansiera denna utbyggnad som hela regionen har nytta av.

Humletorp vindkraftspark kan bli en viktig del i en förnybar framtid för Värmland. Regionen är i stort behov av fossilfri el för att möjliggöra den omställning som industri- och transportsektorn är mitt uppe i. Omställningen är nödvändig både för att minska klimatpåverkan, och för att företagen ska klara sig i global konkurrens. Enligt samverkansprojektet Elkraft Värmland står länets energikrävande tillverkande industrier redan i dag för hälften av elanvändningen, och kommer att behöva ännu mer el inom en snar framtid. I ett högscenario ökar länets behov från nuvarande 6 TWh till närmare 10 TWh fram till 2030.

Ansökan om miljötillstånd för vindkraftsparken har skickats till miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro, där miljöprövningsprocessen nu inleds. Får Humletorp vindkraftspark tillstånd är bedömningen att den kan sättas i drift 2031. Ansökan omfattar flera hundra sidor och till huvudinlagan och miljökonsekvensbeskrivningen bifogas ett stort antal bilagor; buller-, skugg- och synbarhetsutredningar, rapporter från tre års fågelinventeringar, arkeologisk utredning, fladdermusinventering från yngel- respektive migrationsperiod och naturvärdesinventering, för att nämna några – allt enligt kraven i den svenska miljölagstiftningen. 

Kort om projektet
Namn: Humletorp vindkraftspark
Antal verk: max 12 st
Areal projektområde: ca 5 km²
Totalhöjd: max 300 m
Beräknad årlig elproduktion: 289 GWh – motsvarande årsbehovet av hushållsel för ungefär 58 000 villor.
Planerad driftstart: 2031

Presskontakt: Eva Emmelin, projektkommunikatör:
eva.emmelin@eolus.com
+46-76 108 21 06

Eolus har idag meddelats miljötillstånd för en vindkraftspark öster om Marbäck i Ulricehamns kommun. – Det här är ett positivt besked både för oss som bolag och för Västra Götaland som har ett skriande behov av fossilfri el snabbt, säger Per Witalisson, vd på Eolus.

Marbäcks vindkraftspark omfattar åtta vindkraftverk med en beräknad produktion på omkring 200 GWh förnybar el årligen i SE3, vilket motsvarar årsbehovet av hushållsel för ungefär 40 000 hushåll. I september 2024 tillstyrkte kommunfullmäktige i Ulricehamn miljöprövningen av parken, och nu har Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västra Götaland (MPD) meddelat att Eolus får miljötillstånd för att bygga vindkraftsparken.
– Med tanke på att en stor majoritet av planerade vindkraftsparker har stoppats genom det kommunala vetot senaste åren är det väldigt positivt att Ulricehamns kommun tillstyrkte Marbäcks vindkraftspark och att MPD nu meddelar tillstånd till uppförande av anläggningen, säger Per Witalisson.

I tillståndsbeslutet har myndigheten utgått från den miljökonsekvensbeskrivning och övriga handlingar som Eolus och övriga parter lämnat in och gjort bedömningen att anläggningen kan uppföras enligt miljöbalkens bestämmelser.
– Att länsstyrelsen precis som vi ser vilken bra möjlighet för förnybar elproduktion detta är, visar på Eolus erfarenhet och kompetens för att driva framgångsrika projekt. Projektledarna Anna Gunnarsson och Jakob Economou har gjort ett mycket bra jobb med ansökan, säger Helena Tillborg, Sverigechef på Eolus.

Västra Götalandsregionen är i stort behov av fossilfri el för att möjliggöra den omställning som industri- och transportsektorn är mitt uppe i. Omställningen är nödvändig både för att minska klimatpåverkan, och för att företagen ska klara sig i global konkurrens. Enligt SCB är cirka 50 procent av den energi som används i Västra Götalandsregionen idag fossilbaserad, främst i form av gas och olja. Att förändra detta kräver bland annat att verksamheter och processer elektrifieras. Samtidigt är Västra Götalandsregionen, till cirka 70 procent, redan idag beroende av import av el från andra regioner för att täcka dagens användning av el.

Marbäck vindkraftspark innebär fördelar för lokalsamhället i form av bygdepeng till lokala föreningar, närboendeersättning, arrendeersättning samt den av regeringen utlovade ersättningen till kommunen motsvarande fastighetsskatten för vindkraft.

Länsstyrelsens beslut kommer nu att kungöras, och berörda får möjlighet att överklaga. Först när beslutet vinner laga kraft kan Eolus ta nästa steg för att förbereda för investeringsbeslut. Bedömningen är att parken kan vara klar att sättas i drift 2028/2029.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Tillborg, Sverigechef på Eolus, +46 70 975 96 06, helena.tillborg@eolus.com
Stefan Gustavsson, ansvarig samhällskontakter på Eolus, +46 73 428 21 34, stefan.gustavsson@eolus.com

Eolus har idag skickat in en ansökan om miljötillstånd för Grindtorpet vindkraftspark i Nybro kommun. Med upp till åtta vindkraftverk kan 210 miljoner KWh årligen produceras. Ett välbehövligt tillskott till södra Sverige som har ett stort underskott på elproduktion.

– Vi ser att området har goda förutsättningar för vindkraft. Det blåser väldigt bra och är glesbebyggt. Det ligger dessutom i elområde SE4 med stor brist på elproduktion, säger projektledare Carl Sterky. 

De höga elpriserna i södra Sverige beror mycket på bristen på elproduktion samtidigt som konsumtionen är hög. Det gör att el behöver transporteras från andra delar av Sverige och andra länder, vilket är dyrt. Ny elproduktion blir välbehövlig, tillsammans med nya ekonomiska incitament till kommunen. 

– Regeringen beslutade i höstas att pengar motsvarande fastighetsskatten som vindkraften redan betalar ska gå tillbaka till kommunen där elen produceras. Tillsammans med årliga ersättningar till närboende och exempelvis föreningar blir det miljontals kronor som kan gynna bygden varje år, säger Carl. 

Området för vindkraftsparken är delvis utpekat av Nybro kommun som lämpligt för vindkraft och inom projektområdet finns inga riksintressen som kräver skydd enligt miljöbalken. 
– Det är extremt svårt att hitta platser för ny elproduktion i södra Sverige, där behovet är stort och väntas bli större de kommande åren. Då är det såklart viktigt att det ges möjlighet att utreda de platser som är mest lämpliga, säger Carl. 

Ansökan om miljötillstånd för vindkraftsparken har skickats till miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Kalmar län, där miljöprövningsprocessen nu inleds. Nybro kommun kommer tillfrågas om de vill tillstyrka en prövning av vindkraftsparken. Får Grindtorpet tillstånd är bedömningen att den kan byggas och sättas i drift 2031. 

Kort om projektet 
Namn: Grindtorpet vindkraftspark 
Antal verk: max 8 st 
Areal projektområde: ca 5,9 km² 
Totalhöjd: max 300 m 
Beräknad årlig elproduktion:  210 GWh 
Planerad driftstart: 2031

Vid frågor, vänligen gå via presskontakt:
Oscar Wiktorsson, projektkommunikatör
oscar.wiktorsson@eolus.com
Tel: 0730 – 77 32 09

Idag har utredningen om havsbaserad vindkraft överlämnat sitt slutbetänkande Vindkraft i havet – en övergång till ett auktionssystem. Eolus ser positivt på utredningens förslag om att tillståndsansökningar ska fortsätta beredas enligt nuvarande system fram till dess att ett auktionssystem eventuellt träder i kraft.

– Totalt har hundratals miljoner investerats i undersökningar och ansökningar för havsbaserade vindkraftsprojekt under de senaste åren. Det är viktigt att dessa investeringar inte går förlorande och vi förutsätter att regeringen nu sätter högsta fart med handläggningen av de projekt som ligger på deras bord, säger Emil Nordström, projektutvecklingschef på Eolus.

I utredningen presenteras också förslag på principer för hur tillstånd kan bedömas under gällande lagstiftning. Här finns bland annat ett resonemang om att väga in aspekter som realiserbarhet och kostnader.

– Frågan om kostnader – och därmed elpriser – har fått alldeles för lite utrymme i debatten. Det är lätt att prata om att havsvindkraft ska byggas många mil ut till havs, utan att diskutera kostnader och realiserbarhet. Vi ser därför positivt på att utredningen öppnar för att väga in sådana aspekter även under gällande lagstiftning.

– För att konkretisera: Vi har projektet Najaderna utanför Gävle/Tierp som ligger relativt nära land och med förhållandevis få motstående intressen. Det ökar sannolikheten för att projektet ska bli av genom att kostnader för anslutningskablar hålls nere, vattnet är grundare och samexistens är möjlig.

– Ett annat exempel är Västvind där Eolus har ett nära samarbete med Göteborgs energi om att kunna ansluta vindkraftsparken till Göteborgs lokalnät, direkt in på Hisingen där elintensiva industrier som Volvo Cars har verksamhet. Eftersom anslutningen till elnätet ofta är en utmaning ger detta en fördel både tids- och kostnadsmässigt.

– Genom att väga in dessa aspekter i tillståndsgivningen ökar man sannolikheten för att projekt faktiskt kommer att byggas.

Baserat på en undersökning från Sweco menar utredningen att det idag inte finns marknadsmässiga förutsättningar för att bygga havsbaserad vindkraft i Sverige.

– Även vi ser att det med rådande kostnadsläge och elprisprognoser kan finnas utmaningar i att få ihop kalkylen, men marknadsförutsättningar ändras. Därför uppmanar vi regeringen att inte vänta utan skynda på och ge tillstånd där så är möjligt så att investerare kan vara redo att fatta beslut när det är läge. Och att ta till sig utredningens förslag på möjligheter till statsstöd till projekt som ges tillstånd under övergångsperioden. Detta är en viktig komponent och skulle ge möjlighet att realisera havsvindkraft redan innan ett auktionsförfarande är på plats, avslutar Emil Nordström.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emil Nordström, Head of Development på Eolus, +46 70 692 42 28, emil.nordstrom@eolus.com
Karin Wittsell Heydl, Chief Communications and Sustainability Officer på Eolus, +46 76 116 71 99, karin.heydl@eolus.com

Kumbro Vind AB köper 20 procent av vindkraftsprojektet Hagåsen i Degerfors kommun. Det är innebörden i ett nyligen tecknat samarbetsavtal mellan Eolus och Kumbro Vind, som nu kommer utveckla projektet tillsammans.

– Behovet av mer elproduktion i Örebro län såväl som i de kringliggande länen är mycket stort de kommande åren för att ersätta fossila bränslen i industrin och transportsektorn. Därför är det mycket glädjande att vi har fått den här möjligheten att gemensamt utveckla en vindkraftspark med en stor potential till ökad elproduktion, säger Peter Lilja, vd på Kumbro.

– En lokal partner som Kumbro är viktig för att få full utväxling av nyttorna i projektet. Vindkraft kommer i allt större utsträckning behöva integreras och kombineras med andra åtgärder i energisystemet. Kumbro har mycket god insikt i det regionala energisystemet och är därför en perfekt matchning. Vi har samarbetat tidigare och har gott förtroende för varandras kunskap och roller, säger Per Witalisson, vd på Eolus

Projekt Hagåsen består av 11 planerade vindkraftverk med en elproduktion om 310 GWh per år, vilket motsvarar nästan en femtedel av hela elproduktionen i Örebro län 2022. I Örebro län genereras ca 40 procent av den el som förbrukas i länet, enligt SCB. Övriga län i området har liknande underskott, och när användandet av de fossila bränslena inom exempelvis industri och transporter behöver ersättas med i huvudsak elektrifiering kommer elbehovet att öka ytterligare.

Den planerade vindkraftsparken ligger i en region med mycket tung industri som ställer om, däribland Björneborg Steel.

– Vi på Björneborg Steel är dedikerade för klimatomställningen och har kommit långt i vår resa mot fossilfrihet. Det är en stor fördel om elproduktionen ligger nära vår tillverkning, därför ser vi gärna ny vindkraft i det här området, säger Håkan Dedorsson, vd på Björneborg Steel.
 
Kumbro har sedan tidigare ett ägande i vindkraft som gynnat Kumla och Örebro i form av låga elkostnader till kommunerna.
– Vår befintliga portfölj behöver ersättas om några år och då känns det bra att vara med och utveckla något från grunden som vi tror på. Projektet passar också bra in i andra satsningar på fjärrvärme, vätgas och elektrifiering av närliggande industri, säger Peter Lilja.

Det är en lång process med utredningar, samråd och miljöprövning innan parken kan få tillstånd. Därutöver tar det tid att planera allt från vägar, anslutningar till inköp av vindturbiner. Bolaget kommer att erbjuda intäktsdelning till närboende och ersättning till bygden. Regeringen meddelade i budgetpropositionen att man ska återkomma med reglering av dessa frågor samt resurser till kommunen motsvarande den fastighetsskatt som ägaren av vindkraft betalar till staten.

– Hagåsen är ett bra projekt med de två viktigaste parametrarna uppfyllda, nämligen goda vindar och nära till elnätsanslutning. Därmed är det ett projekt som vi gärna vill förverkliga tillsammans med Kumbro. Nu sker ett omfattande arbete hårt med den omfattande miljöprövningsprocessen och dialog med olika intressenter så som kommun, industri, myndigheter, närboende och markägare. Vår ambition är att det ska bli bra för alla inblandade och att man ska få svar på sina frågor, avslutar Per Witalisson, VD på Eolus.
 
För mer information, kontakta:
Per Witalisson, VD Eolus, 0702 65 16 15, per.witalisson@eolus.com
Peter Lilja, VD Kumbro, 019 673 22 61, peter.lilja@kumbro.se
 
Om Eolus
Eolus är en ledande utvecklare av innovativa och skräddarsydda lösningar för förnybar energi. Vi erbjuder attraktiva och hållbara investeringar i Norden, Baltikum, Polen och USA. Från tidig projektutveckling till byggnation och drift av förnybara energianläggningar är vi en del av hela värdekedjan. I över tre årtionden har vi arbetat för en framtid där alla kan leva ett både rikt och hållbart liv. Idag innehåller vår projektportfölj över 28 GW vind-, sol- och energilagringsprojekt. Eolus – formar framtidens förnybara energi.
Eolus B-aktie är noterad på Nasdaq Stockholm. 
www.eolus.com
 
Om Kumbro
Kumbro är en bolagskoncern ägd till 80 procent av Örebro kommun och till 20 procent av Kumla kommun. Moderbolaget Kumbro Utveckling AB tillsammans med dotterbolagen Kumbro Vind AB och Kumbro Stadsnät AB omfattar i dagsläget projekt inom bland annat vindkraft, teknisk försörjning av fibernät samt biogasproduktion. Kumbro Vind äger idag 16 vindkraftverk och ämnar vara en långsiktig ägare i Hagåsen Vindpark AB.
www.kumbro.se

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America