Hoppa till innehållet

Eolus förvärvar sitt första vindkraftsprojekt i Polen

Eolus har förvärvat ett polskt landbaserat vindkraftsprojekt i tidig utvecklingsfas.

Projektet ligger i sydvästra Polen och är Eolus första landbaserade vindkraftsprojekt i Polen. Byggnation beräknas kunna påbörjas under 2028 och markarrende finns för 86 MW med ambitionen att utöka detta till minst 100 MW. Förvärvet är ett viktigt steg för Eolus eftersom fokus hittills i Polen varit utveckling av storskalig solkraft.

Projektet förvärvades från vår samarbetspartner Horizons, som kommer att samarbeta med Eolus kring vidareutveckling och byggnation av vindkraftsparken. Eolus har tidigare förvärvat cirka 300 MW storskaliga solkraftsprojekt från Horizons. Med deras långa erfarenhet inom utveckling av vindkraft och förnybara energiprojekt i Polen är de en strategisk partner för Eolus på den polska marknaden.

Projektet är beroende av ändringen av 10H-regeln i Polen, en lag som reglerar minimiavståndet från ett vindkraftverk till närmaste bostadshus.

”Detta förvärv är en milstolpe, både för Eolus Polen och för vårt samarbete med Horizons. Vi tror att potentialen för landbaserad vindkraft i Polen är mycket stor, därför kommer ändringen av 10H-regeln att vara avgörande för att påskynda energiomställningsprocessen i Polen och öka energisäkerheten i dessa osäkra tider. Med denna investering bekräftar vi vår tro på fortsatt utveckling av landbaserad vindkraft i Polen,” säger Daniel Larsson, Country Manager för Eolus Polen.

”Förvärvet av vindkraftsparken samt ytterligare samarbete kring detta projekt med Eolus är ett utmärkt exempel på Horizons strategiska satsningar. Med sin verksamhet i Polen visar Eolus en långsiktig strategi och engagemang på marknaden,” säger Michał Prażyński, CEO på Horizons.

Eolus projektportfölj i Polen omfattar mer än 1 GW projekt inom förnybar energi.

Pawel Maciejewski

Head of Development Poland


pawel.maciejewski@eolusvind.com
+48722022801

Välj marknad

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America