Hoppa till innehållet

Google tilldelas Stora Förnybarhetspriset 2015

5 november 2015

I samband med konferensen ”Vind 2015 – ett förnybart Europa?” som ordnas av branschorganisationen Svensk Vindenergi tilldelades Google Stora Förnybarhetspriset för 2015.

Motiveringen för utnämnandet av Google lyder: ”Google tar ett stort klimatansvar genom att lägga över sina datorhallar på förnybar el. Genom sina samarbetsformer går de ett steg längre och säkrar att ny förnybar produktionskapacitet tillförs. Investeringarna i Sverige kan dessutom verka som inspiration till ett mer internationellt perspektiv i energifrågan.”

Google arbetar med så kallade elköpsavtal (Power Purchase Agreements) som innebär att företaget tecknar långa kontrakt med fasta förutbestämda priser för att nya anläggningar för förnybar elproduktion ska kunna uppföras. Bland annat har Eolus uppfört 29 vindkraftverk som omfattas av ett PPA med Google och som ägs av schweiziska energikoncernen ewz och deras medinvesterare Aquila  Här kan du se en film där Google beskriver hur ett PPA fungerar.

Stora Förnybarhetspriset instiftades 2011, med syfte att lyfta fram förebilder inom näringslivet med insikt om behovet av att använda förnybar el och näringslivets viktiga roll i denna omställning.

Välj marknad

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America