Hoppa till innehållet

Eolus tecknar avtal med Vestas avseende köp av upp till 13 vindkraftverk till Wind Wall 1 projektet i Kalifornien

Hässleholm den 20 juni 2019

Eolus North America, Inc har tecknat avtal med Vestas för leverans av upp till 13 vindkraftverk med en effekt på upp till 47 MW för byggnation av vindpark Wind Wall i USA. Projektet har även tecknat ett långsiktigt elförsäljningsavtal med Amazon Web Services, Inc.

Vindkraftverken är av modell Vestas V126 med en installerad effekt om 3,45–3,8 MW per turbin och kommer att etableras i vindpark Wind Wall nära Tehachapi, Kalifornien i USA. Eolus North America har en 60-procentig ägarandel i Wind Wall Development, LLC som äger rättigheterna till Wind Wall 1 projektet. Driftsättning är beräknad till 2020 och ett tioårigt fullserviceavtal har tecknats med Vestas.

-Baserat på en mer än 25 år lång affärsrelation med Vestas i Europa är vi glada att kunna börja etableringen av Wind Wall med beprövad teknik från Vestas. Den nya vindparken kommer att producera mer än tre gånger så mycket el som de nästan 400 gamla turbinerna som de ersätter. Detta är ett fantastiskt exempel på den tekniska utvecklingen i vindkraftsbranschen på bara 30 år säger Eolus VD Per Witalisson.

Genom ett dotterbolag har Eolus North America, Inc (ENA) tecknat ett långt elförsäljningsavtal med Amazon Web Services, Inc (AWS), ett bolag inom Amazon.com, för att möjliggöra etablering och drift av vindparken. Vindparken beräknas producera tillräckligt med el för att försörja motsvarande 14 000 amerikanska hushåll per år.

Eolus är en ledande aktör inom förnybar energi och har en lång historia inom vindkraft i norra Europa och finns sedan 2015 även i USA. Hans-Christian Schulze, landschef för Eolus North America, Inc säger:
-Vi är inte bara stolta över att kunna presentera denna milstolpe för Eolus i USA. Vi är också glada och nöjda över att få jobba med Amazon Web Services och vill framhålla företaget för deras engagemang för hållbar utveckling och fortsatta ledarskap inom molntjänster. Att få ge nytt liv till en av Kaliforniens första kommersiella vindparker som byggdes med turbiner från Vestas för ungefär 35 år sedan är både spännande och en stor framgång för oss.

Detta är den andra vindparken med turbiner från Vestas som Eolus etablerar som ska förse AWS globala infrastruktur med förnybar energi. Vindpark Bäckhammar i Sverige som Eolus för närvarande etablerar åt KGAL omfattas också av ett elförsäljningsavtal med AWS.

För ytterligare information kontakta:

Per Witalisson, VD, telefon +46 (0)10-199 88 02
Hans-Christian Schulze, landschef USA, telefon +1 858 336 00 67
Johan Hammarqvist, kommunikationschef, telefon +46 (0)10-199 88 10

Kort om Eolus
Eolus Vind är en av Nordens ledande projektörer av vindkraftsanläggningar. Eolus skapar värden i alla led inom ramen för projektutveckling och drift av vindkraftsanläggningar och erbjuder såväl lokala som internationella investerare attraktiva och konkurrenskraftiga investeringsobjekt i Norden och Baltikum. Sedan starten 1990 har Eolus medverkat vid uppförandet av mer än 540 av de cirka 3 600 vindkraftverk som idag finns i Sverige. Totalt har Eolus driftorganisation kontrakt för att förvalta över 800 MW åt kunder varav 420 MW är i drift.

Eolus Vind AB har cirka 11 500 aktieägare. Eolus B-aktie handlas på Nasdaq Stockholm Small Cap.

För mer information om Eolus, besök gärna www.eolusvind.com

Bilaga

Välj marknad

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America