Hoppa till innehållet

Aurum vindkraftspark

Eolus undersöker möjligheten att anlägga en havsbaserad vindkraftspark utanför Robertsfors. Blir Aurum vindkraftspark verklighet kan den bidra med förnybar el som motsvarar hälften av Västerbottens elanvändning idag.

Typ

Havsbaserad vindkraft

Fas

Planering

Marknad

Sverige

Årlig elproduktion

8,4-8,8 TWh

Snabba fakta

Namn

Aurum vindkraftspark

Antal verk

max 147 st

Areal projektområde

152 km² + 198 km²

Totalhöjd

max 365 m

Planerad driftstart

2032

Om projektet

Den planerade vindkraftparken är belägen i svenska territorialvattnet i Bottenhavet cirka tre km utanför Robertsfors i Västerbottens län.

Utredningsområdet för vindkraftparken är uppdelat på två områden. Det norra utredningsområdet är cirka 152 kvadratkilometer stort och det södra området är cirka 198 kvadratkilometer stort. Inom dessa två områden planerar Eolus för upp till 147 vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 365 meter.

Den installerade effekten bedöms uppgå till cirka 2 200 MW, vilket skulle innebära ett årligt tillskott på cirka 8,4-8,8 TWh förnybar el in till det svenska elnätet. Detta går att jämföra med elanvändningen i Västerbottens län som under 2021 rapporterades till 4,4 TWh. Elen skulle räcka för att årligen producera upp till 170 000 ton förnybar vätgas – något som det är ökande efterfrågan på till följd av den gröna industriutvecklingen i norra Sverige.

Regionens elbehov

I Västerbottens län förväntas energibehovet öka de kommande 20 åren bland annat till följd av industrins klimatomställning. Västerbottens län har världsledande företag i nästan alla kommuner och efterfrågan på förnyelsebar energi är stor. Tillgång på billig el i tillräckligt stor omfattning krävs för det svenska näringslivets fortsatta utveckling och konkurrenskraft.

Varför just Robertsfors?

Vi har tittat på hela svenska kusten och valt ut ett antal projektområden varav detta är ett av flera havsbaserade projekt som Eolus arbetar med. Här finns unika förhållanden som lämpar sig för vindkraft. När man letar efter bra områden tittar man till exempel på naturvärden, djurliv, kulturvärden, landskapspåverkan, tekniska möjligheter och tillgång till elnät.

När vi skickar in ansökan har kommunens politiker möjlighet att säga ja eller nej till fortsatt miljöprövning. Säger kommunen ja är det ändå miljödomstolen som avgör om projektet verkligen blir av.  Sverige har en kraftfull miljölagstiftning som ställer höga krav på den som vi etablera verksamheter som kräver miljötillstånd. Att vi har kommit så långt som att vi snart är redo att skicka in ansökan i projektet Aurum är att alla de utredningar vi gjort visar att det är möjligt att etablera Aurum utan att skada miljön. Det är slutligen Mark- och miljödomstolen som avgör om våra utredningar håller måttet. Först då kan vi få bygga.

En vision för framtidens Robertsfors

Vår vision är en förnybar framtid där alla kan leva ett rikt och hållbart liv. Vi ser att Aurum skulle skapa många möjligheter för Robertsfors och norra Sverige:

  • Ren och lokalproducerad, förnybar el
  • Ny industri som ger fler jobb i området
  • Investeringar i lokal infrastruktur
  • Innovativa lösningar i samarbete med andra energiaktörer och företag
  • Nya initiativ för biologisk mångfald
  • Nyrenoverat hamnområde
  • Ökad turism

Utmaningar att lösa

Vi vet att det finns många utmaningar att lösa tillsammans, för att Aurum vindkraftspark ska kunna byggas på ett sätt som gynnar både kommuninvånarna direkt och regionens stora behov av förnybar och fossilfri el. Vi har respekt för det pågående arbetet med en ny vindbruksplan för området, och vi hoppas också på att regeringen sätter ner foten kring lokala incitament för kommuner som upplåter områden för energiproduktion.

Hur kommer det att se ut?

Du kan ladda hem fotomontage som visar parkens synlighet från olika ställen längs kusten. Observera att dessa bygger på en exempellayout och att det inte är avgjort än hur många och hur höga vindkraftverk det faktiskt skulle handla om. Detta avgörs dels i tillståndsprocessen – där maximal totalhöjd samt maximalt antal verk bestäms, och dels i planeringsstadiet då man tittar på vilka verk som finns tillgängliga och hur man kan utforma anläggningen på bästa möjliga sätt.

Nyttan för Robertsfors

Utöver möjligheterna som kommer med lokal elproduktion kommer Aurum vindkraftspark med ett årligt bidrag till bygden som bygger på den modell som den statliga utredningen “Värdet av vinden” tagit fram. Om ett mer fördelaktigt förslag för Robertsfors klubbas av riksdagen i framtiden följer vi givetvis det!

Bidraget beräknas utifrån parkens faktiska intäkter, och tittar vi på elprisprognoser för de närmaste tio åren kan det handla om upp till tolv miljoner kronor årligen som kan användas till

  • Bidrag till lokalt föreningsliv
  • Fördelaktiga lån till lokalt näringsliv
  • Satsningar på infrastruktur
  • Investeringar i natur- och kulturmiljöer

I enlighet Eolus hållbarhetsstrategi om nettopositiv påverkan på biologisk mångfald kommer vi också att investera i lokala initiativ för detta.

Aktuellt i projektet

Våren 2024 fortsatte vi våra dialoger med lokala och regionala aktörer i området. Det är viktigt för oss att Aurum vindkraftspark får goda förutsättningar och gynnar hela regionen. Därför är vi angelägna om att få in synpunkter på hur projektet kan utformas för att bli så bra som möjligt. Vi undersöker möjliga samarbeten med företag i regionen för att hitta innovativa lösningar för hela norra Sverige.

Under hösten arbetar vi vidare med den miljökonsekvensbeskrivning som kommer att följa med ansökan. När vi skickar in den slutgiltiga tillståndsansökan ska den bedömas av mark- och miljödomstolen. Bedömningen sker i enlighet med den omfattande svenska miljölagstiftningen och om projektet inte lever upp till kraven kommer den inte, och ska inte, byggas.

Samråd genomfördes sommaren 2023

För en vindkraftspark som Aurum behöver Eolus ansöka om tillstånd enligt miljöbalken. Som ett led i ansökningsprocessen genomförde Eolus avgränsningssamråd med allmänheten enligt 6 kap. miljöbalken, då det fanns möjlighet att lämna synpunkter. Samrådstiden gick ut den 31 juli 2023. I samrådsunderlaget som du kan ladda ner nedan hittar du information om den planerade verksamheten och omgivningspåverkan som kan uppstå, såsom buller, grumling och sedimentspridning, visuell påverkan, med mera, samt uppgifter om miljökonsekvensbeskrivningens preliminära innehåll och utformning.

Samrådsutställning 14-15/6 2023

Under två eftermiddagar i juni fanns vi på plats i Centrumhuset i Robertsfors för att informera om projekten och ta emot synpunkter.

Här hittar du det informationsmaterial som vi visade under samrådsutställningen.

 

Prenumerera på nyheter om Aurum

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få uppdateringar om Aurum vindkraftspark. Vi skickar ut e-post om vad som är på gång i projektet så att du kan hålla dig informerad.

 

Dina uppgifter kommer inte att delas med tredje part. För mer information läs vår integritetspolicy.

Milstolpar

2022-2023

Förstudie

juni 2023

Samråd med myndigheter och allmänhet

2023-2024

Fortsatta områdesstudier

Våren 2024

Dialog med kommunen och föreningar

Hösten 2024

Fördjupad dialog med lokala aktörer

Höst/vinter 2024

Ansökan skickas in

Planeringsfas Under byggnation I samråd I drift

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America