
Nordkölen
Eolus har ansökt om att bygga Nordkölen vindkraftspark med upp till 28 vindkraftverk i Bergs kommun. Området har unika förutsättningar för elproduktion med bra vindar och god anslutningsmöjlighet till elnätet. Efter samråd med allmänheten har avståndet från verken till bostäder ökats.
Typ
Landbaserad vindkraftFas
PlaneringMarknad
SverigeÅrlig elproduktion
560 GWhSnabba fakta
Namn
Nordkölen vindkraftspark
Antal verk
max 28 st
Totalhöjd
max 290 m
Planerad driftstart
2030
Om projektet
Området som utreds är beläget på Nordkölen i Bergs kommun i Jämtland-Härjedalen. Området bedöms kunna rymma en vindkraftspark med upp till 28 vindkraftverk med en totalhöjd om maximalt 290 meter.
Den förväntade nettoproduktionen av el från vindkraftsparken i detta område förväntas kunna uppgå till omkring 560 GWh per år. Eolus ansökte 2016 om tillstånd för en större vindkraftspark, med 48 verk i ungefär samma område. Det nya projektet tar hänsyn till kungsörn i området och är dessutom anpassad för att klara kommunens krav på max 35 dBA vid bostäder.
Av Bergs kommuns beslut att ta fram en energibruksplan framgår att målet är en hållbar energiproduktion som ger mervärden till medborgare och företag.
Nordkölens vindkraftspark skulle kunna ge Bergs kommun ett direkt tillskott på 150 miljoner kronor under vindkraftsparkens driftstid, i genomsnitt fem miljoner kronor per år i 30 år, baserat på regeringens aviserade stöd motsvarande vindkraftverkens fastighetsskatt.
Till det kommer direkta och indirekta arbetstillfällen, både under och efter byggfasen. Läs mer nedan.
Typ
Landbaserad vindkraftFas
PlaneringMarknad
SverigeÅrlig elproduktion
560 GWhSnabba fakta
Namn
Nordkölen vindkraftspark
Antal verk
max 28 st
Totalhöjd
max 290 m
Planerad driftstart
2030
Intäkter till kommunen
Bidrag till bygd och närboende
- Bygdepeng: 1% av intäkterna från parken. Motsvarar cirka 2,8 MSEK/år (med elpris 50 öre/kWh) som fördelas till föreningar och initiativ i området. Elpriset kommer att variera under drifttiden och därmed kommer nivån på bygdepengen variera mellan åren. Dock kommer en minimiersättning att fastställas, och därmed garanteras att en årlig bygdepeng kommer att utbetalas oavsett elpriset. Redan idag finns en upparbetad struktur för fördelning av bygdepeng via Rätansbygdens byalag som fördelar pengar från den befintliga vindkraftsparken i området.
- Möjlighet att använda delar av bygdepengen som Medvindslån enligt Garantias modell för utlåning till företag i kommunen.
- Ersättning till närboende i enlighet med den statliga utredningen ”Värdet av vinden”. Se illustration ur utredningen nedan:
Ett uttalat mål med energibruksplanen är att skapa förutsättningar för lokala etableringar av energiintensiva företag. Vi ser med glädje på att även Berg och regionen i övrigt tänker börja förädla större delar av sina råvarutillgångar. Nordkölens vindkraftspark kommer att kunna producera cirka 560 miljoner kilowattimmar el per år och därmed möjliggöra nyetablering av energiintensiv industri.
Vi har lyssnat och ändrat planerna
När vi 2020 startade nuvarande projekt omfattade projektet 34 vindkraftverk. Efter att vi haft samråd med myndigheter och allmänhet anpassade vi planerna och minskade antalet verk till 28 stycken. Idag är Nordkölen ett mycket fördelaktigt projekt av flera anledningar:
- För att öka avståndet till bostäder ytterligare minskade vi antal verk så att vi nu har mer än en kilometer från verk till bostäder/fritidshus. Det innebär att vi har ett avstånd som ger en ljudnivå under 35 dBA vid bostäder medan gränsen i andra projekt går vid 40 dBA.
- Vi har också vidtagit skyddsåtgärder för kungsörn samt skapat restriktionsområden för naturvärden och fladdermusbiotoper
Karta över området, med vägdragning till verken: