Hoppa till innehållet

Eolus ansöker om tillstånd hos regeringen för att bygga havsvindparken Skidbladner, med upp till 147 vindkraftverk drygt två mil norr om Gotska Sandön. Elproduktionen beräknas till 11,7 TWh per år vilket motsvarar hälften av dagens elkonsumtion i Stockholms län eller mer än tio gånger Gotlands elbehov.

– Mot bakgrund av det enorma behovet av ny elproduktion i Sverige kommer den havsbaserade vindkraften att behöva byggas ut successivt under många år framöver. En vindkraftspark av denna storlek skulle därför bli ett väsentligt bidrag till den svenska elförsörjningen, säger Per Witalisson, VD för Eolus. 

Eolus projekterar flera havsbaserade vindparker i svenska vatten, varav två ligger i svensk ekonomisk zon utanför Gotland; Skidbladner och Herkules. Tillsammans har de potential att förse Sverige med 4,6 GW installerad effekt och en total elproduktion om cirka 25 TWh per år. Skidbladner, som når en viktig milstolpe när ansökan lämnas in till regeringen, utgör ett projektområde på cirka 1 400 kvadratkilometer. Som mest kan det bli 147 vindkraftverk, med maximal totalhöjd om 360 meter till vingspets, monterade på flytande fundament som i sin tur förankras i havsbotten. 

– Målet är att Gotland ska ha ett helt förnybart energisystem 2040 och där passar initiativ som Skidbladner havsvindpark väldigt väl in, säger Lars Thomsson, samordnare Energiön Gotland. 
Området för Skidbladner vindkraftspark ligger cirka tio mil sydost om Stockholm och två mil norr om Gotska Sandön. Vindkraftsparken beräknas kunna stå klar år 2033 med en årsproduktion på 11,7 TWh. Detta motsvarar hushållsel till miljontals villor – ungefär hälften av Stockholms läns elkonsumtion idag eller mer än tio gånger Gotlands årliga elbehov. 

– En fördel med flytande vindkraft är att den kan placeras längre ut från kusten där vindförhållandena är ännu bättre och den visuella påverkan minimal. Eolus var pionjärer när vi startade som vindkraftsutvecklare på 90-talet. Nu ser vi fram emot att vara bland de första som förverkligar flytande vindkraft i Östersjön, säger Anna Lundsgård, ansvarig för havsbaserad vindkraft på Eolus. 
 
Skidbladner i korthet 
Antal verk: max 147 st
Totalhöjd: max 360 m 
Areal projektområde: 1400 km² 
Planerad installerad effekt: 2,2 GW 
Beräknad årlig elproduktion: 11,7 TWh 
Planerad driftstart: 2033 

Mer om Skidbladner vindkraftspark här

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Per Witalisson, CEO, +46 702 65 16 15, per.witalisson@eolus.com
Anna Lundsgård, Head of Offshore, +46 73 062 65 26, anna.lundsgard@eolus.com

Christer Baden Hansen, för närvarande Chief Commercial Officer, har utsetts till Chief Operating Officer och vice VD för Eolus från den 1 juli 2024.

Christer Baden Hansen började på Eolus i februari 2023 efter en lång karriär på Vestas.

– Jag är glad att Christer har tackat ja till rollen som COO. Eolus är på en spännande tillväxtresa och jag är övertygad om att Christer kommer att fortsätta spela en nyckelroll i den framtida utvecklingen och expansionen av Eolus, nu med ett bredare ansvar”, säger Per Witalisson, VD för Eolus.

– Det är en fantastisk möjlighet att få leda utvecklingen och realiseringen av förnybara projekt som bidrar till energiomställningen. Eolus har en stark projektportfölj, en kompetent organisation och långvariga partnerskap som jag ser fram emot att fortsätta arbeta med, säger Christer Baden Hansen.
 
Från den 1 juli 2024 består Eolus koncernledning av:
Per Witalisson, VD
Christer Baden Hansen, COO
Catharina Persson, CFO
Heléne Sebrén, HR-chef
Karin Wittsell Heydl, kommunikations- och hållbarhetschef
Karl Olsson, bolagsjurist

Länsstyrelsen i Jönköpings län har godkänt Eolus anmälan att etablera en solcellsanläggning i Vetlanda kommun.

Området för solpark Torpa ligger strax väster om orten Kvillsfors. Inom området, som är 46 hektar, undersöker vi möjligheten att installera solpaneler med en sammanlagd effekt på 40 MW.

– Torpa är Eolus första projekt på skogsmark och vi har lagt stort fokus på att inventera efter naturvärden för att undersöka hur vi kan bevara och förbättra den biologiska mångfalden på platsen, säger Ulrik Pettersson, projektledare på Eolus.

Södra Sverige och framför allt elprisområde 4 har ett stort underskott på elproduktion och ett ökande elbehov från industrier som vill utveckla och ställa om. Torpa solcellspark kan ge ett tillskott på 42 000 MWh/år, vilket motsvarar behovet av hushållsel för 8 400 villor eller 21 miljoner mil med elbil, varje år.

Preliminärt kan parken stå färdig under 2027.

Efter förfrågan från Eolus utreder Göteborg Energi Nät nu möjligheten att ansluta vindkraftsparken Västvind direkt till Göteborgs lokala elnät vid Göteborgs hamn. Parken som ligger utanför Öckerö projekteras av Eolus och planeras ha en effekt på upp till 1 000 MW och skulle innebära ett betydande och välbehövligt tillskott av förnybar el till regionen.

– Vi står inför en enorm utmaning med stort behov av både effekt och el i Göteborg de kommande åren. Att koppla in en vindkraftspark, som i elproduktion motsvarar hela dagens elanvändning i Göteborg, direkt in på vårt lokala elnät är en fantastisk möjlighet. Idag produceras endast 11 procent av elen som används i Göteborg lokalt. Vi är glada för att Eolus har valt att göra en föranmälan hos oss och vi kommer nu att utreda möjligheterna för en anslutning, säger Lars Edström, VD Göteborg Energi Elnät och fortsätter:
– Om vindkraftsparken kan kopplas in på Göteborgs lokala elnät kan det innebära en snabbare och smidigare process. Att elbehovet löses i tid är avgörande för att trygga de tusentals jobb som omställningen skapar.

– En ny havsbaserad vindkraftspark är en del av en industriell satsning på Hisingen i Göteborg och kan vi koppla in elen direkt in i hjärtat av det industriella klustret så är det så klart en stor fördel, säger Per Witalisson VD Eolus.

– Tillgång till el är A och O för industrins konkurrenskraft och Göteborgsregionens välfärd. Att Hisingen kan komma att svämmas över av grön el vore en ren välsignelse, menar Johan Trouvé, VD på Västsvenska Handelskammaren.

För den regionala och lokala ekonomin skulle eltillförsel via Hisingen innebära stora möjligheter. Idag finns det många konkreta förfrågningar på mycket mer effekt och el från industrin i Göteborg. Det handlar om att industrin ska ersätta fossila bränslen i sina processer men också nyinvesteringar inom bland annat fordonsindustrin och kemiindustrin. Eolus och Volvo Cars har tecknat en avsiktsförklaring om att Västvind ska leverera el till den nya batterifabriken på Hisingen. Samtidigt har Göteborgs Hamn gått in som minoritetsägare i vindkraftsparken.

– Vi i hamnen ser utmaningar med att gå i land med elen i vårt område, men också stora möjligheter. Hamnar kommer vara en nyckel i den gröna omställningen och vi ser att vårt elbehov ökar i rask takt de kommande åren, säger Viktor Allgurén, innovationschef på Göteborgs Hamn.

– Vi på Eolus vill alltid att våra projekt ska bidra med så mycket lokal och regional nytta som möjligt. Om vi bygger Västvind och kan gå in med anslutningskabeln på Hisingen skapar det bättre förutsättningar för mer el även till invånare och företag på Öckerö och i Kungälv, säger Anna Lundsgård, chef för havsbaserad vindkraft på Eolus.

Om Västvind vindkraftspark
Västvind vindkraftspark ligger i Kungälvs och Öckerös kommuner samt i svensk ekonomisk zon. Vindkraftsparken väntas få en installerad effekt på upp till 1 000 MW och har potential att generera 4–4,5 TWh förnybar el per år. Tillståndsansökan, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, lämnades in till Mark- och miljödomstolen och regeringen under juli 2023. Dialoger pågår för att möjliggöra samexistens med andra intressen såsom yrkesfiske och sjöfart. Byggstart planeras till 2027 med färdigställande 2029. Eolus äger 95 procent av projektet och Göteborgs Hamn AB 5 procent.
Läs mer om projektet på eolus.com/vastvind

För mer information kontakta:
Cecilia Erdalen, presschef, Göteborg Energi, 0704 – 66 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se
Anna Lundsgård, chef för havsbaserad vindkraft, Eolus, 0730 – 62 65 26, anna.lundsgard@eolusvind.com
Stefan Gustavsson, Public Affairs Manager, Eolus, 0734 – 28 21 34, stefan.gustavsson@eolusvind.com

Idag har Eolus skickat in en ansökan om miljötillstånd för Kesemossen vindkraftspark cirka tre kilometer väster om Ljung i Herrljunga kommun. Med fem vindkraftverk beräknas parken producera 135 GWh el per år, motsvarande årsbehovet av hushållsel för ungefär 27 000 villor.

– Det är projekt med väldigt goda förutsättningar, unikt på flera sätt, säger projektledare Emma Lundström.
Förutom goda vindförhållanden och ovanligt få intressekonflikter i området finns här en engagerad grupp av lokala markägare som brinner för projektet och har förhandlat fram en engångsersättning som ska fördelas till närboende. Dessutom utlovar Eolus årligt bygdemedel till utveckling av lokal natur och kultur, samt en ersättningsmodell till de som bor närmast vindkraftverken.
– Det känns fint att alla markägare är lokala och väldigt måna om traktens utveckling. Eftersom det är ett så bra projekt på många sätt finns det också en ekonomisk marginal som vi kan dela med oss av, säger Emma Lundström.

Det har gått drygt ett år sedan Eolus höll samråd med allmänheten för att få in underlag till den miljökonsekvensbeskrivning som skickas med ansökan.
– Vi har gjort grundliga inventeringar av djur och natur och utredningar kopplade till boendemiljö och känner oss trygga med att ansöka om miljötillstånd, säger Emma Lundström.

Västra Götalandsregionen är i stort behov av fossilfri el för att möjliggöra den omställning som industri- och transportsektorn är mitt uppe i. Omställningen är nödvändig både för att minska klimatpåverkan, och för att företagen ska klara sig i global konkurrens. Kesemossen vindkraftspark kan bli en viktig del i en förnybar framtid.

Ansökan om miljötillstånd för vindkraftsparken har skickats till Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt, där miljöprövningsprocessen nu inleds. Får Kesemossen vindkraftspark tillstånd är bedömningen att den kan byggas och sättas i drift 2028/2029. Ansökan omfattar flera hundra sidor och till huvudinlagan och miljökonsekvensbeskrivningen med teknisk beskrivning bifogas 15 bilagor; buller-, skugg- och synbarhetsutredningar, rapporter från tre års fågelinventeringar, arkeologisk utredning, landskapsbildsanalys, fladdermusinventering från yngel- respektive migrationsperiod och naturvärdesinventering, för att nämna några – allt enligt kraven i den svenska miljölagstiftningen.

Kort om projektet
Namn: Kesemossen vindkraftpark
Antal verk: max 5 st
Areal projektområde: ca 2 km²
Totalhöjd: max 300 m
Beräknad årlig elproduktion: 135 GWh
Planerad driftstart: 2029

Eolus HR-chef Heléne Sebrén har beslutat att lämna Eolus och återgå till egen konsultverksamhet efter fyra år på Eolus. Hon kommer att kvarstå i sin roll, inklusive platsen i koncernledningen, till den 30 september 2024.

Heléne började på Eolus 2020 som konsult och i september 2022 anställdes hon som HR-chef och medlem i koncernledningen.

– Heléne har varit en mycket värdefull resurs för Eolus under en period av stark tillväxt där hon har lett utvecklingen av vår organisationsstruktur, rekryterat mer än 100 medarbetare och bidragit till att etablera starka organisationer på alla våra marknader, säger Per Witalisson, VD för Eolus.

– Jag är tacksam för möjligheten att få vara en del av Eolus tillväxtresa. Tillsammans har vi byggt en stark organisation som är väl rustad för fortsatt framgång. Jag har nu bestämt mig för att återgå till min konsultverksamhet, säger Heléne Sebrén.

Processen med att rekrytera en ny HR-chef startar omedelbart.

I slutet av 2023 ansökte Eolus om tillstånd för Najaderna vindkraftspark utanför Tierp. Därefter förbehöll sig regeringen att pröva tillåtligheten av ansökan avseende den del av vindkraftsparken som ligger i territorialhavet. Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt har nu valt att skicka vidare den del av Najadernas tillståndsansökan som ligger i territoriellt vatten till regeringen utan att handlägga ärendet och pröva lämpligheten ur miljösynpunkt.

Försvarsmakten har yttrat sig negativt till en etablering av vindkraftsparken. Domstolen meddelar att den inte kan överpröva Försvarsmaktens ställningstagande och hänvisar till att det är något bara regeringen kan göra.
Domstolen gör också bedömningen att energiförsörjning och försvarsintressen i området utgör allmänna intressen av synnerlig vikt och att regeringen bör överta handläggningen av ansökan.

– Nu är det upp till regeringen att fortsätta handläggningen av Najaderna för att kunna pröva dess lämplighet ur alla hänseenden. Bara då har regeringen ett gediget underlag att ta ställning till, säger Måns Larsson, projektledare på Eolus.

Han fortsätter:
– Om detta leder till förseningar för projektet vore det olyckligt för klimatomställningen och för regionen som ser en ökad elförbrukning de kommande åren och en brist på eleffekt. Vi tror stenhårt på det här projektets möjligheter att med befintlig teknik leverera billig grön el till industrier och lokalsamhälle utan att kompromissa med havets känsliga miljöer eller Sveriges försvarsintressen.

Den del av Najaderna som ligger i ekonomisk zon handläggs för närvarande av Länsstyrelsen Uppsala län.

Vid frågor, vänligen gå via presskontakt
Oscar Wiktorsson, projektkommunikatör
oscar.wiktorsson@eolusvind.com
Tel: 073 – 077 32 09

Eolus Vind AB:s årsstämma 2024 avhölls idag torsdagen den 16 maj.

Årsstämman fastställde framlagda resultat- och balansräkningar liksom framlagda och föreslagna riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare, ersättningsrapport samt beviljade ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna och verkställande direktören. Härutöver fattades följande huvudsakliga beslut.

I enlighet med styrelsens förslag fastställde årsstämman utdelningen för räkenskapsåret 2023 till 2,25 kronor per aktie med måndagen den 20 maj 2024 som avstämningsdag.

Marie Grönborg, Hans Johansson, Jan Johansson, Hans Linnarson, Bodil Rosvall Jönsson samt Hans-Göran Stennert omvaldes till styrelseledamöter. Hans-Göran Stennert omvaldes som styrelsens ordförande. Registrerade revisionsbolaget PricewaterhouseCoopers AB omvaldes till revisor med auktoriserade revisorn Vicky Johansson som huvudansvarig revisor.

Arvode till styrelsen beslutades utgå med 500 000 kronor till styrelseordföranden och med 250 000 kronor vardera till övriga styrelseledamöter som inte är anställda i bolaget, med 80 000 kronor till revisionsutskottets ordförande och med 40 000 kronor till övriga ledamöter som inte är anställda i bolaget, samt med 15 000 kronor till ledamöter i ersättningsutskottet som inte är anställda i bolaget. Arvode till revisor beslutades utgå enligt avtal.

Årsstämman beslutade i enlighet med styrelsens förslag att bemyndiga styrelsen att vid ett eller flera tillfällen före nästa årsstämma besluta om återköp och överlåtelse av bolagets egna B-aktier. Återköp av egna aktier av serie B får ske på Nasdaq Stockholm i sådan utsträckning att bolagets innehav av egna aktier vid var tid uppgår till högst 10 procent av samtliga aktier i bolaget, och till ett pris per aktie inom det vid var tid registrerade börskursintervallet. Överlåtelser med stöd av bemyndigandet får ske av samtliga egna B-aktier förutom sådana som återköpts för att säkerställa bolagets åtaganden enligt bolagets aktiesparprogram. Överlåtelser på Nasdaq Stockholm får ske till ett pris per aktie inom det vid var tid registrerade börskursintervallet.

Stämman beslutade också att införa ett långsiktigt aktiesparprogram samt leveransåtgärder med anledning därav i form av (i) bemyndigande för styrelsen att besluta om återköp av högst 150 000 egna aktier av serie B och (ii) vederlagsfri överlåtelse av högst 120 000 egna aktier av serie B till deltagarna.

Aktiesparprogrammet omfattar samtliga tillsvidareanställda i Eolus-koncernen och deltagande i programmet förutsätter att deltagaren för egna medel förvärvar B-aktier i Eolus på Nasdaq Stockholm senast den 28 juni 2024. Varje sparaktie ger deltagaren rätt att, med vissa förbehåll, vederlagsfritt erhålla 0,5 B-aktier i Eolus (”matchningsaktier”) vid utgången av den treåriga intjänandeperioden. Varje sparaktie ger därutöver deltagaren rätt att, med vissa förbehåll, vid utgången av intjänandeperioden vederlagsfritt erhålla 0,5 B-aktier i Eolus (”prestationsaktier”) om aktiekursen för Bolagets aktie på Nasdaq Stockholm vid utgången av intjänandeperioden har ökat med 30 procent. Rätten att erhålla såväl matchningsaktier som prestationsaktier förutsätter att deltagaren behåller sin tillsvidareanställning under hela intjänandeperioden.

Investeringsbeslut och byggstart i tre svenska projekt

1 januari–31 mars 2024

  • Nettoomsättningen uppgick till 44 (277) MSEK.
  • Rörelseresultatet uppgick till -29 (-12) MSEK. Resultat före skatt uppgick till -29 (-12) MSEK.
  • Periodens resultat efter skatt uppgick till -32 (-15) MSEK.
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -1,30 (-0,61) SEK.
  • Vid periodens utgång omfattade koncernens förvaltningsverksamhet 939 (825) MW.

Väsentliga händelser under perioden

  • Eolus fattade investeringsbeslut för vindkraftsprojekten Fågelås, Boarp och Dållebo i Sverige om totalt 88 MW. Avtal om leverans av vindkraftverk tecknades med Vestas.
  • Eolus lämnade in tillståndsansökan för det havsbaserade vindkraftsprojekt Blekinge offshore om 1 000 MW utanför Blekinges kust.
  • Eolus och Simply Blue Group kom överens om att överföra hela ägandet av samarbetsbolaget SeaSapphire, som utvecklar flytande vindkraftsprojekt till havs, till Eolus.

Väsentliga händelser efter periodens utgång

  • Magnus Axelsson, operativ chef och vice VD, beslutade att lämna Eolus per 30 juni 2024.

Koncernens resultat i korthet

MSEK Enhet Q1 2024 Q1 2023 Rullande 12
apr – mar
Helår 2023
Nettoomsättning MSEK 44 277 2 069 2 301
Rörelseresultat MSEK -29 -12 747 764
Resultat före skatt MSEK -29 -12 702 719
Periodens resultat MSEK -32 -15 556 573
Resultat per aktie före/efter utspädning* SEK -1,30 -0,61 22,31 23,00
Eget kapital per aktie SEK 61,45 38,88 61,45 60,63
Kassaflöde från den löpande verksamheten MSEK 20 -236 104 -152
Balansomslutning MSEK 2 958 1 951 2 958 2 808
Nettoskuld – /nettokassa + MSEK -112 55 -112 -118
Orderstock per balansdagen MSEK 662 1118 662 665
Energianläggningar i etableringsfas MW 456 394 456 368
Drifttagna och överlämnade energianläggningar MW 0 400 125 525
Projektportfölj MW 28 095 24 477 28 095 26 836
Förvaltade energianläggningar MW 939 825 939 941
Soliditet % 54 53 54 56
Avkastning på eget kapital efter skatt % 44 13 44 46

Presentation av rapporten
Idag kl. 10.00 presenterar VD Per Witalisson och CFO Catharina Persson rapporten vid en webbsändning med telefonkonferens.
I samband med presentationen ges möjlighet att ställa frågor muntligen via telefonkonferensen eller skriftligen via webbsändningen. Presentationen hålls på engelska.

Webbsändning
Om du önskar delta via webbsändningen använder du nedanstående länk:
https://ir.financialhearings.com/eolus-q1-report-2024/
Via webbsändningen finns möjlighet att ställa skriftliga frågor.

Telefonkonferens
Om du önskar delta via telefonkonferensen registrerar du dig via följande länk:
https://conference.financialhearings.com/teleconference/?id=50048260
Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till konferensen.
Via telefonkonferensen finns möjlighet att ställa muntliga frågor.

Med åtta vindkraftverk cirka två kilometer öster om Marbäck i Ulricehamns kommun kan omkring 200 GWh el per år produceras. Idag har Eolus skickat in en ansökan om miljötillstånd som innebär lokal förnybar el som motsvarar årsbehovet av hushållsel för ungefär 40 000 hushåll.

– Det här är ett område med goda förutsättningar och vi har haft en bra dialog med kommunen inför ansökan. Nu har vi tagit ett viktigt steg på vägen mot att förverkliga Marbäck vindkraftspark, säger projektledare Jakob Economou.

Det har gått ungefär ett år sedan Eolus höll samråd med allmänheten för att få in underlag till den miljökonsekvensbeskrivning som skickas med ansökan.

– En vindkraftspark är en omfattande anläggning och det är viktigt att verkligen utreda vilka konsekvenser den kan få på miljön. Efter att ha gjort grundliga naturinventeringar och undersökningar av platsen känner vi oss trygga med att ansöka om miljötillstånd, säger Jakob Economou.

Västra Götalandsregionen är i stort behov av fossilfri el för att möjliggöra den omställning som industri- och transportsektorn är mitt uppe i. Omställningen är nödvändig både för att minska klimatpåverkan, och för att företagen ska klara sig i global konkurrens. Enligt SCB är cirka 50 procent av den energi som används i Västra Götalandsregionen idag fossilbaserad, främst i form av gas och olja.

– Att förändra detta kräver bland annat att verksamheter och processer elektrifieras. Samtidigt är Västra Götalandsregionen, till cirka 70 procent, redan idag beroende av import av el från andra regioner för att täcka dagens användning av el. Vi ser därför att Marbäck skulle kunna bli en viktig faktor i denna omställning, säger Jakob Economou.

Ansökan om miljötillstånd för vindkraftsparken har skickats till miljöprövningsdelegationen vid Västra Götalands länsstyrelse, där miljöprövningsprocessen nu inleds. Får Marbäck vindkraftspark tillstånd är bedömningen att den kan byggas och sättas i drift 2028/2029. Ansökan omfattar runt 750 sidor och till huvudinlagan och Miljökonsekvensbeskrivningen med teknisk beskrivning bifogas 16 bilagor; rapporter från tre års fågelinventering, arkeologisk utredning, landskapsanalys, fladdermusinventering från yngel- respektive migrationsperiod, naturvärdesinventeringar för att nämna några – allt enligt kraven i den svenska miljölagstiftningen.

Vid frågor, vänligen gå via presskontakt:

Eva Emmelin, projektkommunikatör
eva.emmelin@eolusvind.com
Tel: 0761-08 21 06

Choose market

Global

  • Svenska
  • English
  • Local

  • Suomi
  • Polski
  • Latviešu
  • North America